Statičko istezanje posle treninga sa tegovima?

16.08.2023

,,Treneru, da li je potrebno da se istegnem na kraju treninga“?

Nećemo ovde ulaziti u detalje i podele istezanja, to je moguće izguglati za nekoliko sekundi.Ovde se pre svega misli na statičko istezanje na kraju treninga sa opterećenjem.

Pod uslovom da se pokret, odnosno vežba izvodi pravilnom tehnikom u punom opsegu pokreta, pri čemu naši mišići neometano prolaze kroz ceo opseg pokreta (fluidno bez bola, ograničenja itd..) u ekcentričnom (negativnom) i koncentričnom (pozitivnom) delu, tj. na oba kraja, sam trening sa opterećenjem je sasvim dovoljan. Naši mišići se već tu istežu i to pod opterećenjem, što je mnogo povoljnije i bolje nego klasično statičko istezanje pri čemu se jedan „položaj“ zadržava najčešće 15-20 sekundi.

Naravno, sve je individualno, nekome će „prijati“, da se na ovaj način istegne i tako završi trening, što je skroz ok. I sam sam to praktikovao godinama i radio klasično istezanje na kraju treninga. Međutim, poslednjih nekoliko godina to više ne praktikujem i primetio sam da se moja fleksibilnost uopšte nije smanjila.

Naravno kada je reč o sportistima, priča je drugačija, ovde je govorimo o rekreativcima.

Ono što jedino ne preporučujem je statičko istezanje na početku treninga sa opterećenjem, jer može oboriti performanse na glavnom delu i povećati rizik od povreda.

Autor teksta:
Nemanja Šikanić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja