ŠTA JE IDEALNA DIJETA?

11.08.2023

“Koja dijeta je najbolja za mene?”

Često pitanje koje koje dobijam i od početnika i od naprednijih vežbača. Kada krenete da guglate pa naletite na keto, karnivor, rotaciju ugljenih hidrata ili intermitent fasting, odnosno produženi post…sve to postane vrlo zbunjujuće. Iako svaka od ovih dijeta ima neke benefite sve one zajedno imaju jednu zajedničku stvar, a to je kalorijski deficit.

Prvo fizika pa sve druge nauke

Nijedna od ovih navedenih dijeta ne može da prkosi zakonu termodinamike odnosno da mršavite, a vi ste konstantno u kalorijskom suficitu. 

Deficit možete postići na dva načina:

  • Da unosite manje kalorija nego što je vašem telu potrebno 
  • Da ubacite areobni ili anaerobni tip treninga

Ako bih birao jednu od ove dve opcije, to bi bila kombinacija i jedne i druge (trening sa tegovima, kardio i izbalansirana ishrana).

Ne obazirite se previše na vagu

Ljudi se često vode brojkom koju pokazuje vaga i po tome određuju da li su smršali ili ne, a zapravo na te kilograme koji variraju mogu da utiču razni faktori kao što su unos soli, san, šta ste jeli prethodni dan, da li ste išli u wc itd…to su zapravo kilogrami koji mogu da nestanu i da se vrate u razmaku od nekoliko dana.

“Ali koju dijetu da odaberem?”

Idealna dijeta ne postoji, idealna dijeta od gore navedenih je ona koja vama odgovara i odgovara stilu vašeg života. Ako vam ne prija da jedete čim ustanete onda je to intermited fasting, ako vas hidrati uspavljuju ili imate insulinsku rezistenciju onda je to keto ili karnivor, ako ne želite da jedete životinjske namirnice onda su tu vegetarijanska ili veganska dijeta.

Izaberite namirnice koje vama odgovaraju, ne remete vam crevnu floru i zbog kojih se ne osećate loše nakon obroka (nemate promene raspoloženja, diareju, nagon za spavanjem itd.). Te namirnice uvrstite u svoj plan ishrane.

Nemojte pratiti trendove i razne marketinške trikove koji se plasiraju jer svaka od tih dijeta ima jednu jedinu zajedničku stvar kako bi vas dovelela do rezultata, a to je kalorijski deficit.

Autor teksta:
Rista Radičević, sportski trener