Najbolje vreme za trening?

29.03.2024

Ko je najbolje vreme za trening?

Jako često pitanje koje se postavlja trenerima.

Najbolje vreme za trening ne postoji. Svako „normalno vreme“ dobro je za trening.

Da li je to u 7 ujutru? Jeste.

A da li može trening na prazan stomak? Može.

Da li može u 9 uveče? Može.

Ukoliko vam vaš fitnes centar omogućava da vežbate u ranim jutarnjim časovima, a vama je to jedini „luft“, iskoristite to.

Bilo bi dobro uneti nešto lako svarljivo neposredno pred trening, ako je nam je to jedino vreme koje ćemo ugrabiti i iskoristiti za trening. Ali ukoliko nam to nije praksa ne ćemo mnogo izgubiti time što ne jedemo pre treninga, naročito ako nemate ambicije da jurite maksimalne rezultate u pogledu fizičkih odnosno telesnih sposobnosti.

Što se tiče treninga kasno uveče, jedna šetnja na traci, ili 25 minuta na nordijskom skijanju ili nekoj drugoj kardio spravi, ne preterano intenzivnim tempom, može samo doprineti da se lakše kasnije utone u san.

Zarobljen sve većim sedentarnim načinom života i rada, „savremeni čovek“ 21. veka postaje sve manje fizički aktivan. Postajemo starci sa 30 godina.

„Čovek je mašina koja se kvari kad ne radi“, govorio je jedan profesor sa mog fakulteta. Kao što je duša žedna da se napije sa Nepresušnog izvora, tako i telo žudi za fizičkim radom. Hajde kad smo već ostavili seoska imanja i poslove u polju, da se bar malo aktiviramo i iskoristimo ovo što nam je dato zarad zdravlja našeg tela, i ostavimo se sitnica, one jesu bitne za nekog ko želi maksimalne rezultate, ali za veliki deo populacije nisu.

Autor teskta:
Nemanja Šikanić, Athletic’s Gym