Kako se pravilno diše tokom treninga?

03.11.2023

Često se tokom treninga zapitamo da li pravilno dišemo, zašto se brzo umorimo, zadišemo ili imamo osećaj da ostajemo bez kiseonika. Disanje je proces razmene materija, uzimamo kiseonik iz vazduha i izbacujemo ugljen dioksid iz tkiva. Sa kiseonikom obnavljamo ćelije i dajemo im energiju, sa izdahom izbacujemo dioksid i štetne materije, vodu, pa čak i salo.

Pravilnije disanje = bolji rezultati

Kada je disanje pravilno i uravnoteženo i trening postaje kvalitetniji, više uživate i brže dolazite do rezultata.  Trening disanja možete početi primenjivati uz vaš trening u delu zagrevanja na početku ili na kraju kao način opuštanja.

Tehnike disanja

Kao instruktor joge predložiću vam dve tehnike disanja, svakako ove vežbe možete raditi svakodnevno i nevezano na dane i vrstu treninga.

1. Ujjai (uđaji dah) i nadi šodan pranajama

Ujjai dah je tehnika disanja koja se najčešće koristi u jogičkoj praksi kako bi se disanje produbljivalo i produžilo. Takođe ovaj način disanja umiruje um i dok vežbate uz svesnost disanja možete lako kontrolisati kada preterate.
Udobno se smestite u položaj koji vam je prijatan (ne mora biti yoga asana), važno je da telo bude mirno i oči zatvorene kako bi se pažnja prenela na disanje. Dišite kroz nos i udahom i izdahom, postepeno produbljujte udah i produžavajte izdah. Ujjai dah je zvučno disanje, dakle trebalo bi da čujete zvuk svog daha. Taj zvuk se dobija stezanjem glotisa, otvora u grlu koji se sužava npr. prilikom gutanja, kroz sužen glotis se provlači vazduh koji se oblikuje u zvuk. Dobijen zvuk sličan je šuštanju vetra ili zvuk talasa, čak vrlo sličan hrkanju niže frekvencije. Kada čujete svoj dah nastavite vežbu 10 udaha i izdaha, zatim otvorite oči i primetićete razliku.

2. Nadi šodan pranajama

Ovo je tehnika disanja koju možete primeniti na početku vašeg treninga. Potrebno je samo 5 min i vrlo je jednistavno. Prema jogi nadiji su energetski kanali koji se putem ove tehnike pročišćavaju. Uz ove vežbe balansirate protok energije. Nozdrve postaju prohodnije za vazduh, krv dobija više kiseonika i pluća se pročišćavaju.

Za vežbu je potrebno da se udobno smestite u položaj u kojem možete biti mirni nekoliko minuta sa fokusom na dah. Oči bi trebalo da budu zatvorene, desni kažiprst i srednji prst postavite na prostor izmedju obrva, palcem zatvorite desnu nozdrvu i dišite par udaha i udaha samo kroz levu, zatim ponovite disanje samo kroz desnu nozdrvu dok će leva nozdrva biti zatvorena domalim prstom. Sada pređite na naizmenične smene gde će udah biti kroz desnu nozdrvu, a izdah kroz levu, pa udah kroz levu izdah kroz desnu. To će biti jedan ciklus, možete ponoviti 5x, zatim zatvorenih očiju nastavite još nekoliko udaha i izdaha, otvorite oči vežba je gotova, dišite punim plućima i uživajte u treningu.

Setite se na vašem sledećem treningu da je udah taj koji će vam dati energiju, dok će izdah pratiti deo pokreta gde se vrši napor.

Autor teskta:
Tamara Miljković, Athletic’s Gym instruktor