Kako poboljšati držanje?

17.07.2023

Držanje je, u osnovi, vizualni prikaz naše ukupne temeljne funkcije kako fizički, tako i psihički.
Pominje se još pre nekoliko hiljada godina u drevnim kravljestvima, posebno u antičkoj Grčkoj gde je držanje imalo monumentalnu vrednost i nešto što je označavalo uspeh i snagu.

Isti onaj položaj koji mi danas, hiljadama godina kasnije opisujemo kao optimalan položaj za kretanje, što označava da je:

  • Kičmena moždina u ravni, što znači da ima prirodne krivine u vratnom, grudnom i lumbalnom delu kičme,
  • Horizontalne „linije“ u poravnanju, što znači da uopšte nema bočnih nagiba,
  • Grudi otvorene i leđa široka,
  • Vrat u ravni sa leđima.

Kako da postignemo držanje koje nam služi za najoptimalnije funkcije?

  • Hidratacija

Kada naša miofascija (fascija koja se povezuje s našim mišićima), postane nedovoljno stimulisana (ili preterano stimulisana), postaje „suva“ i lepljiva. Naša fascija je po prirodi izbirljiva i radi samo s pokretima koji izazivaju višedimenzionalnu ravan, način na koji smo mi ljudi po prirodi dizajnirani da se krećemo po prirodi.

Ako smo, naprotiv neaktivni, tada voda ne može putovati unutar slojeva fascije koje tada postaju nepokretne i s vremenom stvaraju priraslice, poznate kao triger tačke.

Lečenje triger tački možete raditi sami ili uz pomoć stručnjaka. To se izvodi tehnikom masaže koja se naziva miofascijalno oslobađanje i uključuju alate (penasti roler, loptice za masažu, medicinka…) kojima se pritisak primenjuje izravno na tačku okidača. U roku od 2-10 minuta, područje pritiska povući će vodu natrag, kao kad stisnete sunđer pod vodom i s vremenom će se triger tačke polako rehidrirati i nestati.

  • Neka vaša dijafragma radi

Ako se vaši mišići ne mogu aktivirati na način koji dovodi do najoptimalnijeg pokreta, vaša biomehanika će biti ugrožena, a time i vaše držanje jer dobro držanje zahteva ispravne stabilizirajuće mišiće za aktiviranje. Jedan od tih mišića, možda najvažniji od svih, je dijafragma. Ovo je vaš glavni mišić za disanje i mišić smešten u dubokom središtu ljudskog tela, dakle takođe je vrlo odgovoran za stabilnost našeg jezgra.
Disanje tokom 90% vremena treba da se sprovodi na nos, dok nam usta služe za jelo ili eventualno disanje kada imamo neka ograničenja kao što su alergije i slično. Optimalno vreme udaha je 5 sekundi, kao i vreme izdaha.

Autor teksta:
Igor Maksić, diplomirani sportski trener