Kako organizovati trening u nedostatku vremena

04.04.2024

Kada imate malo vremena za trening, važno je da se fokusirate na efikasnost i prioritet mišića koje želite trenirati. Evo nekoliko saveta kako uključiti trening u ograničenom vremenskom periodu:

Isplanirajte unapred

Napravite raspored treninga i odredite koje vežbe želite da radite. Na taj način ćete biti organizovani i fokusirani tokom treninga.

Izaberite intenzivne vežbe

Fokusirajte se na vežbe koje angažuju više misićnih grupa istovremeno, kao što su sklekovi, čučnjevi, trbušnjaci i plank. Ove vežbe će vam omogućiti da postignete maksimalne rezultate u kratkom vremenskom periodu.

Intervalni trening

Umesto dužeg kardio treninga, probajte intervalni trening visokog intenziteta (HIIT). Ova vrsta treninga kombinuje kratke periode intenzivnog vežbanja sa kratkim periodima odmora. HIIT trening je koristan i može se održati za relativno kratko vreme od 15 min do 30 min.

Posao vam je takav da putujete

Ako imate samo nekoliko minuta slobodnog vremena tokom dana, iskoristite te trenutke za brzu vežbu poput sklekova, trbušnjaka ili čučnjeva. Svaki minut vežbanja je koristan.

Značaj svakodnevne aktivnosti

Pokušajte da integrišete fizičku aktivnost u svoju svakodnevnu rutinu. Na primer, umesto da koristite lift, penjite se stepenicama ili umesto da sednete tokom pauze za ručak, prošetajte nekoliko krugova oko zgrade.

Važno je da se prilagodite svojim mogućnostima i vremenskim ograničenjima, ali i da održavate doslednost u vežbanju. Čak i sa malo vremena, redovno vežbanje može doneti značajne rezultate.

Autor teksta:
Igor Maksić, Athletic’s Gym