Kako muzika utiče na motivaciju tokom treninga

08.01.2024

Da li ste ikada primetili kako vas muzika inspiriše da vežbate? Da li vas raduje kada čujete vašu omiljenu pesmu tokom grupnog treninga? Da li znate da muzika za jogu podstiče opuštanje? Ovo su samo neka od pitanja u kojima možete da razmislite koliko muzika utiče na vežbanje i vašu motivaciju da se krećete.

1. Muzika smanjuje osećaj umora.

Istraživanja ukazuju da muzika sprečava da se fokusiramo na fizički umor, posebno tokom treninga visokog intenziteta. Osećaj umora varira od osobe do osobe, s obzirom na to da kod svakoga nivo fizičke spremnosti igra različitu ulogu, ali muzika vam može pomoći da se više potrudite tokom vežbanja.

2. Muzika povećava mentalnu budnost.

U jednom istraživanju je spomenuto da će promena nivoa budnosti uma muzikom rezultirati poboljšanim izvođenjem vežbi, kao da vas muzika „tera“ da vežbate bolje. Dodatna istraživanja su pokazala da postoji direktna povezanost između slušnih i motornih neurona. Drugim rečima, bez obzira na to šta čujete, vaš mozak i telo će na neki način reagovati.

3. Muzika poboljšava motoričku koordinaciju.

Vežbanje uz muziku može poboljšati motoričku koordinaciju, kao što je kretanje u ritmu muzike tokom časa grupnog vežbanja. Kada se telo uskladi sa muzikom, ljudi često dožive porast samopouzdanja, što u vašem mozgu stvara pozitivnu vezu sa vežbanjem.

4. Muzika povećava opuštanje.

Neki od nusprodukta visokog nivoa vežbanja, poput povećanih hormona (koji doprinose umoru), se na neki način umire muzikom, čime se poboljšava treniranje.

Šta treba znati o muzici i vežbanju

Brzina i tempo su dva najvažnija faktora koja utiču na intenzitet vežbanja.

Idealno je započeti zagrevanje uz sporiju pesmu i postepeno povećavati brzinu prema vrsti i intenzitetu vežbe koju ćete izvoditi, dok za mirnija vežbanja koristiti sporiju, opuštajuću muziku.

Kada se podvuče crta, jasno je da kada ste inspirisani, verovatnije je da ćete lakše vežbati i održati potrebnu motivaciju.

Muzika značajno pomaže da pomerite granice intenziteta treniranja. Dakle, šta se nalazi na vašoj listi pesama za vežbanje?

Autor teksta:
Mladen Jovanović, Athletic’s Gym