Evo zašto je grupni trening prava stvar za tebe

10.11.2023

Grupni trening kao koncept treninga podrazumeva vežbanje u grupi sa instruktorom i veoma je zastupljen u fitnes centrima i teretanama širom sveta. Evo nekoliko ključnih benefita grupnog treninga:

Motivacija

Grupni trening pruža snažan osećaj zajedništva. Članovi grupe često se međusobno podržavaju i motivišu da istraju u vežbanju. Osećaj pripadnosti grupi može biti veoma inspirativan i pomoći pojedincima da redovno dolaze na treninge.

Širok spektar vežbi

Grupni treninzi uključuju treninge različitog opterećenja od jako intenzivnih preko umerenih do onih mirnijih. Ceo koncept pomaže u poboljšanju celokupnog fizičkog zdravlja, jačanju svih mišićnih grupa i razbija monotoniju jednoličnih treninga.

Profesionalan nadzor

Instruktori na grupnim treninzima sve vreme svojim nadzorom i instrukcijama vode računa o pravilnom izvođenju vežbi. Ovo smanjuje rizik od povreda i omogućava brže rezultate.

Ušteda vremena

Grupni treninzi su isplanirani i stručno vođeni pa nude kvalitetan trening za kraće vreme. Ovo je posebno korisno za ljude koji imaju ograničeno vreme za vežbanje.

Socijalna interakcija

Grupni treninzi omogućavaju neposrednu interakciju i priliku za upoznavanje novih ljudi. To može doprineti izgradnji socijalnih veza i smanjenju osećaja usamljenosti.

Grupa kao podsticaj

Zdrava konkurencija u grupi može biti odlična motivacija da se radi napornije nego što bi to sami činili. Ovo može rezultirati bržim napretkom i postizanjem boljih rezultata.

Pozitivan efekat na mentalno zdravlje

Vežbanje u grupi može pomoći smanjenju stresa, anksioznosti i depresije. Osećaj zajedništva kao i fenomenalan osećaj nakon treninga mogu poboljšati opšte mentalno zdravlje.

Kraće rečeno – ako želiš da unaprediš svoje psiho/fizičko zdravlje na najlakši i najbrži mogući način, grupni fitnes je prava stvar za tebe.

Autor teksta:
Ana Vidaković, profesor sporta i fizičkog vaspitanja
Instruktor pilatesa