Da li treba da izbaciš ugljene hidrate ako želiš da skineš kilograme?

18.04.2024

Ugljeni hidrati su nam primarni izvor energije i ako ih u potpunosti izbaciš iz ishrane rizikuješ da se bukvalno srušiš tokom treninga, a potencijalno i tokom svakodnevnih aktivnosti.


Zvuči primamljivo izbaciti hidrate i izgubiti kilograme ali to nije dobar način iz jednog prostog razloga, a to je što takav pristup jednostavno nije održiv na duže staze za većinu ljudi. Naravno da ćeš skinuti taj višak kilograma koji imaš ako izbaciš hidrate ali da li ćeš moći tu kilažu kasnije i da održiš, odnosno da ne vratiš sve što si skinuo?


Ako želiš da uspešno skineš kilograme i da ih ne vratiš nakon nekog vremena, treba da radiš na stvaranju zdravih navika u ishrani, a ne da tražiš neko brzo rešenje jer ono ne postoji. Šta će biti kada odeš na neki rođendan i jede ti se torta ili kada izađeš sa društvom i jede ti se pica. Postoji način da i ove stvari uključiš u svoju ishranu, a da pritom gubiš kilograme i ne odričeš se hrane koju najviše voliš.


Ugljeni hidrati nisu neprijatelj tvom telu. Postoje bolje i lošije opcije za njihov unos ali nema razloga da ih skroz izbaciš iz ishrane. Neophodni su ti za svakodnevno funkcionisanje i ako ih unosiš kako treba mogu samo da ti pomognu i olakšaju ceo proces gubitka kilograma. Ključ je u balansu tako da nemoj da se plašiš da ih uvrstiš u svoje obroke.

Autor teksta:
Dušan Jović, profesor sporta i fizičkog vaspitanja