Da li kolena smeju da prelaze ispred prstiju prilikom čučnja?

23.06.2023

Mit da kolena ne smeju da prelaze prste prilikom čučnja proističe od istraživanja još od pre 40 godina koje je pokazalo da ograničavanje pokreta tog zgloba prema napred prilikom čučnja smanjuje opterećenje na isti.

S druge strane, istraživanje iz 2014. godine pokazuje da ograničavanje pokreta nema nikakvih benefita na smanjivanje rizika od povrede ovog zgloba, već naprotiv povećava rizik od povrede u lumbalnom delu leđa i kukova.

Zašto kolena smeju i treba da pređu prste prilikom čučnja?

Jednostavno – da bi trup ostao uspravan u dubokom čučnju kolena moraju da pređu prste!
Savet da kolena ne prelaze prste je brzo rešenje za dublji problem. Odnosi se na to da osoba započne pokret u skočnom zglobu i samim tim kolena krenu previše napred. Težina tela se tada prebacuje na prednji deo stopala što eventualno dovodi do povrede ili nastanka bolova u kolenu.

Ograničenje ovog pokreta neće rešiti dublji problem koji obično leži u skočnom zglobu ili kuku.

Takođe, ograničavanje kretanja kolena ka napred povećava opterećenje na lumbalni deo leđa što  automatski znači veći rizik od nastanka povrede u tom delu jer takav obrazac kretanja omogućava  dizanje veće kilaže što znači veće opterećenje na sve zglobove.

Pokret mora da se započne u kukovima (guranje kukova pozadi). Ipak, u određenom trenutku kolena moraju da krenu ka napred. Što dublji čučanj izvodimo kolena će više morati da idu ka napred. Kolena ne bi trebalo da “upadaju” unutra jer to potencijalno može dovesti do povrede, a ne njihova putanja ka napred. Zato, dokle god je tehnika dobra i opterećenje adekvatno kolena mogu i treba da prelaze prste prilikom izvođenja čučnja.

Autor teksta:
Dušan Jović, profesor sporta i fizičkog vaspitanja