Da li je rolanje valjka gubljenje vremena?

18.04.2023

Pre nekoliko godina sam prestao da se rolam. Moje rezonovanje tada je bilo da rolanje nema koristi ako sam veći deo dana aktivan i ako imam svoju dnevnu rutinu za pokretljivost i mobilnost.

Istraživanja o rolanju su takođe pomešana. Mnogi klijenti koje sam upoznao, a koji su veoma fleksibilni, uglavnom ne koriste rolere – ili ih veoma retko koriste.

Dakle, rolanje na valjku je gubljenje vremena, zar ne?

Ne baš. Rolanje na valjku može zaista pomoći u oslobađanju napetosti mišića kada se kombinuje sa rastezanjem i treningom snage.

Međutim, benefiti rolanja vremenom nestaju i verovatno ćete prestati da ga koristite.

Neki naši vežbači ih još uvek koriste nekoliko minuta na početku treninga na svojim kvadricepsima i listovima, pre nego što urade dinamička rastezanja i konkretne vežbe zagrevanja.

Takođe, znajte da je rolanje bez pravilnog disanja, jačanja ili rastezanja tela kao povlačenje gumene trake. Vaša mobilnost se uvek vraća tamo gde je bila, bez poboljšanja.

Pa kako onda da se zagrejem?

Jedna od stvari koju možete koristiti da bi bolje pripremili telo za trening je korišćenje Krauterhof Sport Gela u Hot varijanti koji će vam pomoći u zagrevanju mišića i zglobova pre fizičke aktivnosti. Njime ćete pospešiti cirkulaciju, raširiti krvne sudove i samim tim smanjiti mogućnost istezanja mišića i tetiva i smanjiti rizik od povreda.

Ali valjak je dobar nakon treninga, zar ne?

„Razbijanje“ zategnutnog mišića penastim valjkom takođe nije dugoročno rešenje. Vaš mišić je zategnut s razlogom. I šta sad?

Rolanje penastim valjkom može pomoći u poboljšanju obima pokreta ako pravilno dišete i nakon toga se dinamički rastegnete ili radite trening snage. Ako ne, verovatno je gubljenje vremena.

Međutim, za smanjenje napetosti mišića posle treninga vam može pomoći Krauterhof Sport Gel u Cool varijanti koji će je smanjiti uključujući i nelagodnost u zglobovima.

Autor teksta:
Marko Nedeljković, profesor sporta i fizičkog vaspitanja