Da li je dobro trenirati svaki dan?

16.06.2023

Možda jedno od najčešćih pitanja i dilema koje se provlače u svetu fitnesa jesu da li je dobro trenirati svakodnevno i zbog čega neko pravi pauze između treninga, a neko ne propušta nijedan dan. Da li je samo pitanje slobodnog vremena ili tu ima i nečega drugog?

S obzirom da se svest o benefitima vežbanja uveliko širi i da smo bar u nekoj meri svesni koliko je zdravo biti fizički aktivan, vreme je da obrazložimo odgovor na ovo pitanje.

Kako uopšte fizička aktivnost utiče na organizam?

Fizička aktivnost, jednako kao što utiče na fizičko zdravlje, isto tako utiče i na mentalno. Što znači da niz reakcija, pored toga što stimulišu lokomotorni sistem (sistem organa za kretanje: mišiće, zglobove…) isto tako stimulišu i koru velikog mozga lučeći hormone koji su odgovorni za naše raspoloženje.

Onda je sigurno dobro trenirati svakodnevno, inače ništa nisam uradio?

Ali odgovor nije toliko jednostavan. Pored svih ovih benefita, trening je i neka vrsta stresa na organizam. Pa bi krajnji odgovor glasio: I jeste i nije. Evo obrazloženja.

Ukoliko ste profesionalni sportista ili takmičar, cilj vaše kretnje ili sportski cilj uglavnom zahteva svakodnevni trening. U ovoj opciji takođe postoji neka vrsta odmora, ali je potpuno drugačija od one koja je zastupljena kod rekreativaca. U ovu vrstu treninga, opet napominjemo, u odnosu na rekreativce, postoji niz stvari koje uključuju oporavak, npr: kvalitetan san, masaže, terapije, suplementacija itd. U ovoj opciji, ukoliko navedene stvari nisu u skladu, može lako doći do pretreniranosti.

Drugi primer treniranja u kome je poželjno trenirati bez dana odmora jeste podela mišićnih grupa. Dok treniramo jednu mišićnu grupu, druga odmara i to je opet neki vid odmora. Zatim dolazimo do jednog prosečnog rekreativca, koji ima za cilj bolji izgled, bolji osećaj, beg od svakodnevnog načina života i slično i tu možemo zaključiti da i te kako treba postojati dan odmora. Zašto? Mišić se gradi pri odmoru i možemo reći da je odmor jedan od značajnih benefita treninga kod rekreativca. Još jedna stvar koju je bitno da napomenemo jeste da parola “što duži trening i što više vežbi ili što više treninga” za rezultat, nije istinita, pogotovo za rekreativca kod koga brzo dođe do hroničnog zamora i pretreniranosti.

Šta smo zaključili?

Postoje situacije u kojima treba trenirati svaki dan, a to se uglavnom odnosi na profesionalne sportiste. Trening 3-4x nedeljno će i te kako rekreativcu doneti date rezultate i povoljniji je od svakodnevnog vežbanja. Kvalitetan odmor u vidu bilo kakvog oporavka (pauza, san, obična šetnja…) jednako je bitan kao i trening.

Autor teksta:
Dunja Knežević, profesor sporta i fizičkog vaspitanja