Da li je bezbedno vežbati u trudnoći?

30.06.2023

Trudnoća jeste drugo stanje, ali nije bolest!

Samim tim, ona nas ne sprečava za nastavak nekih aktivnosti koje smo praktikovale pre samog početka trudnoće (naravno ako je trudnoća uredna i bez problema). Lekari kažu da vežbanje ne treba da bude prioritet kod trudnica, ali ga svakako preporučuju. Biti u dobroj kondiciji je jedan od preduslova za nekomplikovanu trudnoću i lakši porođaj.

Poenta je da nam bude lakše

Sem toga, razlozi za vežbanje u trudnoći su i poboljšan rad kardio-vaskularnog sistema, smanjeno prekomerno povećanje težine, lakši i jednostavniji porođaj, brži oporavak, bolje držanje i bolje opšte stanje. Vežbanje ne samo da nije štetno nego može čak i da spreči eventualne komplikacije, kao što je na primer povišeni pritisak. Vežbanje u trudnoći može podići nivo energije i popraviti raspoloženje zahvaljujući endorfinu, koji se otpušta u toku vežbanja. Takođe, vežbanje pomaže i kod smanjenja klasičnih trudničkih problema, umora, zatvora i mučnine.

“Ali ja ni pre trudnoće nisam vežbala, kako ću sad?”

Vrlo je važno da li se trudnica i pre trudnoće bavila fizičkom aktivnošću.  Ako jeste, uglavnom se preporučuje nastavak vežbanja prilagođenog novonastalim uslovima, uz smanjenje obima i intenziteta vežbanja. Trudnice, koje pre trudnoće nisu vežbale, trebaju početi lagano, svega nekoliko minuta dnevno biće dovoljno za početak. U skladu sa telesnom reakcijom na vežbanje, može se postepeno povećati minutaža. Najbolje je raditi vežbe pod stručnim nadzorom trenera i to vežbe namenjene upravo trudnicama. 

Za početak, lagano

Šetnja je najlakša i najednostavnija fizička aktivnost u toku trudnoće. Preporučuje se i brži tempo hodanja, uz pravilno disanje, naravno bez preterivanja. Pored šetnje tu je i plivanje. Plivanjem se vežba pravilno duboko disanje, što je od velike koristi za mamu i za bebu. Ono poboljšava cirkulaciju, jača mišiće i povećava izdržljivost. Poznato je da vežbe u vodi pomažu kod smanjenja otoka nogu. Isto tako, tu su pilates i joga, posebno prilagođeni trudnicama. Pomažu da telo bude fleksibilnije i jače, a disanje pravilno i duboko što je svakako od velike koristi za vreme samog poroda. Takođe, smanjuju bol u leđima i ubrzavaju postporođajni oporavak.

Slušajte svoje telo

Pored svih dobrobiti vežbanja, treba napomenuti u slučaju da se pojavi bol ili neprijatnost bilo kakave prirode, treba trenutno prestati sa vežbanjem. Savet je – slušajte svoje telo – trudnoća nije stanje u životu kada treba da postanete olimpijski prvak i da odjednom izmenite sve svoje navike. Isto tako, ako ste već prethodno bili fizički aktivni, nemojte stajati, samo vežbanje prilagodite trenutnom stanju. Veoma je važno da se dobro osećate tokom svih dnevnih i sportskih aktivnosti.

Šta posle trudnoće?

Posle trudnoće, nastaje neko treće stanje, koje opet nije bolest, samo iznova zahteva drugačiji pristup. Preporučuju se specijalne vežbe/aktivnosti/disanja kako bi se žena posle porođaja vratila u svoje „prvobitno” stanje, ojačala, vizuelno popravila figuru (čini se smešno, ali znamo da je većini to podsvesno važno), kao i psihološki nadahnula za novu funkciju zvanu „majka”.

Autor teksta:
Dana Stojković