Benefiti vežbanja sa trenerom

09.06.2023

Hajde za početak da definišemo šta znači vežbanje? Vežbanje se definiše kao svaki pokret koji tera vaše  mišiće da rade i zahteva od vašeg tela da sagoreva kalorije.

Ima mnogo razloga zbog kojih biste trebali da se odlučite da počnete da vežbate. Postoje naučna  istraživanja koja su pokazala da fizička aktivnost poboljšava vaše raspoloženje i smanjuje osećaj depresije, anksioznosti i stresa. Takođe vežbanje proizvodi promene u delovima mozga koji regulišu stres i anksioznost a može povećati osetljivost mozga na hormon serotonin (hormon sreće), koji ublažava osećaj depresije. Isto tako igra vitalnu ulogu u izgradnji i održavanju jakih mišića i kostiju. Fizičke aktivnosti poput dizanja tegova mogu stimulisati izgradnju mišića kada telo dobija dovoljno nutrijenata, naročito proteina. Danas ljudi koji se odluče da vežbaju imaju veliki izbor. Mogu se odlučiti za grupne treninge kao što su: pilates, joga, mix aerobik, body pump, funkcionalni trening, zumba. Ovi treninzi se izvode obično 3 puta nedeljno u grupama koje vode stručni treneri.

Pored grupnih programa postoje i individualni treninzi sa personalnim trenerom. Personalni trening  podrazumeva vežbanje gde personalni trener posvećuje maksimalnu pažnju i fokus jednom vežbaču, brine se da  trening bude bezbedan i pravilno isprogramiran prema trenutnoj fizičkoj sposobnosti vežbača, takođe tu je i da vas motiviše. Isto tako vam pomaže da promenite svoj stil i da dobrim navikama poboljšate život. Lakše ćete se buditi, uklonićete sitne i manje sitne bolove u telu, imaćete više energije kako na poslu, tako i u momentima kada ste sa svojom porodicom i prijateljima.

Vrsta treninga koju bih posebno želeo da izdvojim je koncept vođenog treninga. On se preporučuje  vežbačima koji nemaju prethodno iskustvo vežbanja u teretani. Vođeni trening je rad u manjim grupama sa  individualnim pristupom prilagođen svakom vežbaču. U odnosu na personalni trening razlikuje ga pristupačnija  cena, fleksibilnost termina i, kao što rekoh, rad u manjoj grupi. Na vama je da izaberete koja vrsta treninga vam najviše odgovara, a benefiti i rezultati svakako neće izostati.

Autor teksta:
Aleksandar Maksimović, sportski trener