Benefiti treninga snage

02.06.2023

U današnjem svetu, u poplavi različitih informacija o zdravlju, gde običan čovek nije siguran da li treba da trči, hoda brzo, diže velike težine ili radi nešto četvrto, ja sam se odlučio za razvoj snage kao nešto najbolje što čovek može učiniti za sebe. Da li je razvoj snage zaista toliko bitan? Da, apsolutno. Snaga poboljšava sve druge sposobnosti i jedna je od osnova za izgradnju i očuvanje dugotrajnosti tela. Ako bismo uzeli primer jedne osobe koja je u lošoj formi, ima višak kilograma, loše se oseća i stavimo je na trening izdržljivosti – to će je sigurno izmoriti, oznojiti, malo će i izgubiti kilograme, ali da li time postižemo pravu stvar? Ukoliko tu istu osobu naučimo trening snage, ona će tim treningom zasigurno mnogo lakše uspeti da dovede svoje telo u „formu“.

Funkcionalnost pre svega

Na treningu snage nije poenta da potrošimo što više kalorija, poenta je naterati mišiće da rade, da posle tog rada oni zahtevaju da ih oporavimo proteinima i kako mišići jačaju, oni traže sve više energije, samim tim će trošiti naše rezerve masti.
Pored toga, ti pokreti koje radimo kod treninga snage će povećati i našu mobilnost kao i elastičnost mišića jer što je mišič snažniji telo je funkcionalnije. Dakle, osim što će popraviti fizički izgled, uticaće i na vaše zdravlje i na bolju funkcionalnost tela.

Prava anti-stres terapija

Kakvi su još benefiti treninga snage? Fizičke promene nisu jedine koje će se desiti kod osobe koja trenira po ovom principu. Vrlo brzo ćete postati “zavisni” od tog osećaja koji vam trening pruža. Bićete zadovoljni, opušteni, srećni i najbitnije – sve druge obaveze i stresovi će biti lakši i podnošljiviji. Disciplina i rad koji ćete iskusiti ovakvim treningom će doprineti i do toga da manje trošite vremena na neke nebitne stvari, fokusiraćete se na  na vaš razvoj kako u fizičkom tako i mentalnom smislu. 

Poenta treninga snage je da bude efektivan, jednostavan i težak. Mnogo ljudi dođe u teretanu sa namerom da odrade što komplikovaniji trening da bi im bilo zanimljivije a u stvari promaše celu poentu. Trenirajte jako i bićete zdravi!

Autor teksta:
Aleksa Đurić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja